HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) kepregeny (2) képregény (1) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterapia (22) pszichoterápia (5) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Neal Stephenson: Snow Crash

2007.04.03. 22:08 isolde

Mindig bajban vagyok, amikor valami kultművel fogok kötekedni. Mondjuk azt, hogy nem vagyok célközönség. Persze ez nem igaz.
A Snow Crash - magyar címe Snow Crash, amit utólag megértek és megbocsátok - a cyberpunk irodalom egyik kiemelkedő darabja. Amerikában játszódik, ami jócskán átalakult, franchise-alapon működő minitársadalmakká. Az olasz maffia kőkemény pizzaszállító üzletbe kezdett, de meghagyták az összes maffiás klisét, ez igen szórakoztató (aki nem viszi ki 30 perc alatt a pizzát, annak utóbb gyanús körülmények között nyoma vész). A főszereplő, Hiro Protagonist nevű hacker eleinte pizzafutárként dolgozik, később adatokat gyűjt a CIA-vel összeolvadt Kongresszusi Könyvtárnak, még később pedig meg kell mentenie a világot. A világot egy vírus fenyegeti, amely egyben számítógépes vírus, de biológiai vírus is, és az emberi agy nyelvi készségeit befolyásolja. Persze, az emberiség történetében nem új dologról van szó, így keveredünk a sumérokhoz meg a Bábel tornya-sztorihoz. Még Chomsky, a neurolingvisztika ősatyja is előkerül.
Van benne háromdimenziós webalapú virtuális valóság, mint amilyen a secondlife, ez elég jó, és nem mellesleg Stephenson találta ki az avatár kifejezést. Hiro Protagonist két szamurájkarddal közlekedik, ami szintén stílusos. A legjobb figura persze Y.T., a tizenöt éves ultralaza futárlány, akinek a szövegét a fordító a pesti biciklisfutár-szlengből kölcsönözte, ez remek ötlet volt, pirospont. Igazából egy egész jó hangulatú könyv lenne ez.
Jó az alapötlet is, cyberpunk, sumérok, neurolingvisztika. A szerző alaposan utánanézett a suméroknak. Túl alaposan. És "ha én megszenvedtem ezért, szenvedjen az olvasó is"-alapon egy Könyvtáros-avatar a virtuális valóságban mindent elmesél, amit a sumérokról valaha is tudni akartunk meg amit sosem akartunk tudni. Messze sokkal, de sokkal többet, mint amennyi a megértéshez szükséges lenne. Semmi baj az ismeretterjesztéssel, de az már baj, ha addig motoros üldözés folyt, aztán harminc oldal egybefüggő sumér történelemlecke, aztán megint szamurájkardozás. Nagyon sokat elvesz a könyv lendületéből, és a túl sok info miatt össze is zavar. A további probléma, hogy időnként eszement zöldségeket ír le a neurolingvisztika terén. Amikor elhangzik, hogy a mély nyelvi struktúráink az agytörzsben vannak, és a vírus rátekeredik az agytörzsünkre, akkor legszívesebben sikítanék, márpedig jó sokszor emlegeti. Amikor bekeveri a herpeszvírust és a DNS-vírusokat, az is totál zavaros. Megváltoztatja a vírus a sejt DNS-állományát. És? Ennek mi köze a nyelvi kifejezőkészséghez? Na és, hogy az ember orra elé tartott bittérkép a látóidegen keresztül bejutva éri el a hatást az agytörzsön... ó, ne. Hát, ha azt mondom, zavaros, akkor az enyhe kifejezés. Annyit dolgozott ezen a könyvön. Elolvasta az egész sumér történelmet, és még hozzá is tett (olyan régészeti leleteket, amik csak a jövőben fognak előkerülni). Akkor miért nem lehetett megmutatni a végén egy neurológusnak is? Meg egy szerkesztőnek, aki valamivel gördülékenyebbé teszi. És lehet, hogy ennek egy kis részéért a fordító felelős (mondjuk agytörzsnek fordított valamit, ami nem az, nem tudom), de az egészért semmiképp. Nem lehetett volna ezt jól megírni? Rengeteget idegeskedtem ezen, mert az alapötlet jó, a hangulat remekjó, a szereplőket is bírtam. Kár érte. Ja, és mivel nem olvasok rendszeresen cyberpunkot, én a nyelvezetére is rá tudtam időnként csodálkozni.
- Da5id - mondja Hiro. - nem hiszem el, hogy hiperkártyát fogadtál el egy monokrómtól!
Így beszélnek benne. Vicces.

Stephensonról az endless-en
Az indexen dicsőítik a Snow Crasht
Ez a blogger itt lehuzza
Stephenson weboldala

7 komment

Címkék: sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr755587039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kollárik Péter 2007.04.04. 10:18:19

Utálom, ha valaki belinkel a hozzászólásában, mert hazavágja az egész oldal kinézetét, most mégis ezt teszem, majd legfeljebb átszerkeszted. De ez a cikk jó: http://bookcrasher. blogspot.com/ 2007/03/ neil-stephenson -snow- crash. html Hogy tisztábban láss.

Trofimov 2007.04.04. 10:30:00

Építő jellegű hozzászólás: 'Da5id' a neve, nem 'Da5vid' (az idézetben).

17686 2007.04.04. 10:32:11

KP: inkabb felraktam a linkekhez.Tromifov: kosz, javitom.

Sish Kebab 2007.04.14. 19:44:23

Isolde, Isolde, hemmegmondták már neked, hogy olvass Gibson-alapműveket, cyberpunkilag? Snow Crash, eh. Valaki ajánlotta itt régebben a Neurománc trilógiát, én is azt teszem. Nagy falat, de érdekes lenne arról olvasni, hogy olvastad :)

17686 2007.04.15. 11:46:48

Sish: a Neurománc rajta van a listámon, előbb-utóbb sort kerítek rá. A Snow Crasht is sokan ajánlották amúgy.

Bright 2007.04.15. 20:59:52

Esetleg érdemes egy novellával indítani gibsonilag, hogy szokjad a stílusát, mondjuk a Mnemonikus Jancsival.

Kollárik Péter 2007.04.16. 14:34:30

De ha már novella: nehogy a Kartondobozváros tizenhárom képben-nel kezdd! (Höhö)
süti beállítások módosítása