HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) kepregeny (2) képregény (1) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterapia (22) pszichoterápia (5) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Bitter I., Huszár I., Szirmai I. (szerk): A Balassa utcai Klinikák 100 éve

2008.12.07. 22:39 isolde

Ez is egy jó könyv. Az volt, hogy az ország első egyetemi idegkórtan tanszéke pár évig nyomorultul tengődött a Rókus kórház valami zugában, meg költözködött ide-oda, mígnem 100 évvel ezelőtt építettek neki házat a füvészkerti tó helyére, és erről szól a könyv, tudniillik a száz évről. Hogyan kezdődött az ideg- és elmekórtan, mit műveltek akkor, amikor még nem volt semmilyen gyógyszer, de még elektrosokk se, de még koponya CT se.

Nagyon klassz képek vannak a könyvben, régi tébolydahangulat, meg lenyűgözően nyomon követhető, hogyan lett száz év alatt a pszichiátriából az orvostudomány egy része. Onnan, hogy semmit sem tudtak csinálni a betegekkel, csak bezárni és amikor meghal, kutatási céllal megnézni az agyát mikroszkóppal, odáig, hogy most már nem kell felszelni az agyat, ha bele akarunk nézni, és számtalan gyógyszer meg pszichoterápia van, több-kevesebb hatással.

Minden professzor "rezsimjéről" szól egy fejezet, mindegyiket más írta, így van klassz meg unalmas is. Volt köztük egy furcsa pasas a nácik idején, aki az eugenetikával is kacérkodott, de aztán végetért a második világháború, mielőtt még elméletből a gyakorlatba ültette volna a bolondok sterilizálását. A legtöbb fejezet nem nagyon izgi, és az érdekes, személyes történetek és tudománytörténetileg izgalmas tények helyett inkább száraz adatok vannak, évszámok, politika. Kivéve pl. a Juhász Pálról szóló fejezetet, amelynek írója már a rész elején exkuzálja magát, amiért kevés személyes sztorit mesélhet csak el, aztán pedig rengeteg vicces-érdekes történetet mesél Juhászról apróbetűs részekben, tetszik. Nekem jobban tetszett volna egy kevésbé szigorú, olvasmányosabb, és kevésbé történelem-, mint inkább pszichiátriakönyv, mivel engem az érdekel, ezért nem lettem történész. De azért így is jó.

Nagyon szép kivitelű a könyv egyébként, igazi százéves évkönyv-külseje van, keményborítós meg minden.

Az index is írt a száz évről cikket

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr35587098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása