HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) kepregeny (2) képregény (1) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterápia (5) pszichoterapia (22) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Judith Herman: Trauma és gyógyulás

2009.07.24. 15:52 isolde

Van alcíme is: Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig. Főnököm kölcsönadta ezt a könyvet, a felénél tartottam, amikor megvettem magamnak, hogy legyen nekem is otthon, mostanában az egyik legjobb pszichoterápiás könyv volt, amit olvastam. Végig azon gondolkodtam, hogy nem ártana mondjuk legalább  a pszichoterápiás oktatásban valami ajánlott olvasmányok-listára feltenni, a könyv utószavában aztán szerepel is, hogy az USÁ-ban néhány helyen tankönyv. Iszonyú érdekes és hasznos, és az "iszonyú" szót itt igen helyesen alkalmazom, mert elég durva sztorikkal van tele. 

Tehát. A könyv szakmabelieknek íródott, nem önsegítő könyv, bár úgy gondolom, a téma iránt érdeklődő laikus is haszonnal forgathatja, ahogy mondani szokás. Arról szól, hogy ha az embert trauma éri, akkor az milyen tünetekhez vezet, és hogyan kell gyógyítani. A trauma alatt erőszakos cselekményeket, bántalmazást, elrablást, természeti katasztrófákat értünk, tehát nem a hétköznapi nyafogást, hogy ötödikben igazságtalanul kaptam kettest matekból. A traumáról és következményeiről három nagy forrásból van tapasztalatunk: ezek a világháborús történetek (harctéri neurózis vagy gránátsokk a jelenség neve), a holokauszt-túlélők beszámolói, valamint az, amikor a férfiak otthon, hétköznap bántalmazzák a nőiket és/vagy a gyereküket. Erre kitérek bővebben is, mert izgalmas kérdés, egyébként Judith Herman is főleg erről ír, mivel sokkal gyakoribb jelenség a holokausztnál. 

Úgy kezdődött, hogy Sigmund Freud a 19. században rájött, hogy az embereknek jót tesz, ha beszélget velük valaki. Akkoriban a hisztériás menyecskék képezték a fő pacientúráját, vagyis olyan nők, akiknek különféle pszichés tüneteik voltak, valamint olyan testi tüneteik, amiket pszichés ok hozott létre. Freud első körben rájött, hogy az esetek nagy részében a jelenlegi tünetek hátterében gyermekkorban elszenvedett bántalmazás, sok esetben szexuális abúzus, sok esetben az apa vagy más rokon által elkövetett szexuális abúzus áll. Arra is rájött, hogy ezt az emléket a menyecskék elfojtják, és ez betegíti meg őket, ezt szépen le is közölte annak rendje és módja szerint. Majd ezt követően kezelt még egy csomó ilyen nőt, és mindegyikről kiderült, hogy bántalmazták, és akkor Freud úgy döntött, hogy ez nem lehetséges: ugyanis lehetetlen, hogy köztiszteletben álló bécsi családok köztiszteletben álló családapái rendre brutálisan verjék vagy molesztálják leányaikat, és ekkor Freud arra a következtetésre jutott, hogy ezek a történetek igazából nem történtek meg, csak az említett nők fantáziájában. Ezt is szépen leközölte, az előző közleményét visszavonta, és ehhez mérten dolgozott tovább. A jelen kor traumakutatói és analitikusainak egy része szerint Freud tévedett, az esetek valóban megtörténtek. Más iskola szerint nem. Persze, ezt sosem fogjuk tudni kideríteni, hogy másfél évszázaddal ezelőtt mi is zajlott a bécsi otthonok sötét mélyében, de mindenesetre igen érdekes kérdés. 

Judith Herman ahhoz az iskolához tartozik, akik szerint ezek megtörténtek, valamint azóta is egyes felmérések szerint az USÁ-ban minden negyedik (negyedik!) nőt bántalmaztak vagy gyermekkorában, vagy felnőttként. A bántalmazáson való átesés (bántalmazás alatt továbbra is megerőszakolást vagy durva vagy rendszeres verést értünk) azután különféle pszichés tünetekhez vezethet, depresszióhoz, szorongáshoz, meg mindenféle egyéb furcsa emlékezetkiesésekhez, emlékbetörésekhez, hangulati labilitáshoz, stb. A könyv második fele a terápiás lehetőségekről szól, vagyis, hogy pszichoterápiában hogyan kezelhetők a trauma okozta tünetek. Ez a második rész ugyan terapeutáknak szól, de úgy gondolom, hogy ez az a rész, amit bántalmazottak illetve bántalmazottak hozzátartozói is nyugodtan olvashatnak, érthető és sok új szempontot ad még akkor is, ha nincs épp lehetőség pszichoterápiára elmenni.   

Herman még jól is ír, értelmes mondatokban, nagyon világosan (a dinamikusan orientált pszichoterapeutákkal szemben van az az előítéletem, hogy csak tízsoros, érthetetlen mondatokban képesek kifejezni magukat, de ő kivétel), mindent összevetve okos, hasznos, meglehetősen provokatív könyv.

3 komment

Címkék: trauma eroszak pszichoterapia Herman

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr615587120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

16731 2009.07.25. 12:40:13

Te mit gondolsz? Szerinted megtörténtek?

17686 2009.07.25. 13:37:31

Brumi: nem tudom. Talán inkább igen. Egy részük biztosan.

1974 2009.10.05. 14:24:27

Úgy tűnik Ausztriában régi hagyományai vannak a családon belüli erőszaknak és kislányok elrablásának.
süti beállítások módosítása