HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) kepregeny (2) képregény (1) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterapia (22) pszichoterápia (5) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Frank Schatzing: Raj

2006.03.07. 18:54 isolde

A Rajt Koh Phanghanon olvasom, tengerparton, hiába figyelmeztetett killer, hogy ne tegyem, és a pasim közben búvárkodik. Para. Amúgy ugye a Da Vinci-kódhoz szokás hasonlítani, de hálistennek ezt csak azután tudtam meg, hogy már kiolvastam. Egyálalán nem hasonlít rá persze, talán a formáját kivéve, azaz mindkettő olyan könyv alakú; meg hogy mindkettő tudományos alapokat felvonultató fikció. A Da Vinci kódban a "tudomány" vallástörténetet jelent, a Rajban ellenben óceánbiológiát, ami azért nem mindegy, legalábbis én nagyságrendekkel érdekesebbnek tartom a természettudományt, különösen az óceánokat holmi vallástörténelemnél. Például, hogy a tenger alatti metánkitöréseknél hatamas buborékokban felszínre kerülő metán csökkenti a víz felületi feszültségét, ezért ha épp ott van egy hajó, az hipphopp elsüllyed - a tengerészek "boszorkánylyuk"-nak hívják a jelenséget és a Bermuda-háromszögben is jellemző. Tök jó. (Ha már itt tartunk, a Solarist nem tudom, hogy sikerült belekeverni a képbe, mert arra tényleg csak műfajában = science fiction emlékeztet, semmi több. )
Látszik a regényen, hogy az író német alapossággal mindennek utánajárt, beszélt az összes szakértővel (akik közül Bohrmann, létező professzor saját nevén szerepel is a regényben), minden tudományos cikket elolvasott, és feltett szándéka, hogy a megszerzett tudásanyagot az olvasó fejébe is beleverje. Ezért aztán lépten-nyomon megjelenik a könyvben egy nyuszifogó egyetemistalány vagy érdeklődő újságíró vagy lelkes turista, akinek az aktuális főszereplő elmagyarázhatja a Golf-áramlatot, a metánkitöréseket, a púposbálnák szokásait, a mérgező medúzákat, a különféle tengeralattjárók és robotok működését, vagy a cunami keletkezését és előrejelzőit. Emellett a könyv mégis képes izgalmas maradni: az a benyomásom, hogy az író rengeteg hollywoodi filmet nézett meg, és pontosan tudja, milyen gyakran kell életveszélybe sodorni és/vagy kinyírni egy-egy főszereplőt ahhoz, hogy sose lanyhuljon a feszültség és halálra izguld magad mindvégig. Van szerelmi szál is, hálistennek nem nagyon hangsúlyos, mert a szerelmes jelenetek kicsit gázosak, általában azt gondoltam, bár maradtunk volna a kontinentális talapzatok földrajzánál. Ezenkívül szerepel a könyvben az a nő, akiről állítólag Elli Arrowayt, a Kapcsolat c. film főszereplőjét mintázták, de nem tudom, ebből mennyi az igazság, az biztos, hogy Frank nem egyszer nézte meg a Kapcsolatot, és picit nyúlt is belőle.
Ezer-valahányszáz oldalas könyv, és a kilencszázadikon még mindig nem lehet tudni, hogy a végén megmenekül-e vagy elpusztul az emberiség; a végkifejlet egyébként talán a legkevésbé tudományos és kicsit gázos szerintem, de addigra már elolvastunk egy klassz könyvet, úgyhogy nem számít.

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi Schatzing

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr245586972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása