HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) képregény (1) kepregeny (2) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterápia (5) pszichoterapia (22) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Liberman - King - DeRisi - McCann: Személyes hatékonyság

2006.03.14. 18:21 isolde

Kitalálták a főnökeim, hogy asszertív* - kommunikációs tréninget fogok tartani. Persze, mondtam, hogy én nem tudom, mi az, mire az osztályon uralkodó hagyomány szerint adtak két könyvet. Ez az egyik. A pontosság kedvéért a teljes címe Személyes hatékonyság - Vezérfonal a magabiztos és sikeres viselkedés elsajátításához, csak ez nem fért volna ki a címsorba. A5-ös, 130 oldalas, és szörnyen aranyos. Annyira amerikai, hogy azt már nem is lehetne fokozni, ráadásul 1975-ben írták, így aztán süt belőle az akkoriban az USA-ban uralkodó pszichoterápiás hurráoptimizmus. Mi sem természetesebb, mint hogy rossz szociális képességekkel rendelkező embereket pár óra alatt sikeres, magabiztos, hatékony és elbűvölő társalgópartnerekké és/vagy üzletemberekké képezünk ki. Szakmailag egyébként megállja a helyét, szerintem ma is ugyanilyeneket csinálnak az asszertív tréningeken: különféle felállásokban problémamegoldást igénylő helyzeteket játszatnak el, értékelnek, gyakorolnak. Rengeteg kép van benne (hogy lássuk a helyes/helytelen testbeszédet), amelyeken napokig nevettem: mindenki galléros pólót, trapézfarmert (egyes hölgyek A-vonalú miniruhácskákat) és vastag talpú cipőt visel, az urak pajeszt és vastag keretes szemüveget, a csajok pedig a 60-as évek frizuratrendjeit vonultatják fel. A szituációk is bájosan retró-hangulatúak, egy, a magnókazetta feltalálása előtti, jóval békésebb világból: "Vigye vissza az üzletbe a hibás hanglemezt!" vagy "Menjen el egy nagyon elegáns butikba, mondja meg az eladónak, hogy nincs szándékában vásárolni, de szeretné felpróbálni valamelyik drága ruhát!" Az olvasónak szóló magyarázatok rém egyszerűek, nagyon alaposan kifejtettek, folyamatábrákkal, összegzésekkel és gyakorló kérdésekkel - az a gyanúm, hogy manapság a könyvben szereplő információmennyiséget egy ötoldalas manuálban foglalnák össze. És hát a 60's báj mellett az a pozitív hozzáállás... "Jim, ez nagyszerű! A szemkontaktus ezúttal igazán jó volt! És mindenki látta, milyen hatásosan használta a kezeit is?" Szóval valamennyire használható könyv, és csak néha ment az idegeimre.

* Van a félénk, aki nem tud érvényesülni; van az agresszív, aki mindenkit eltipor; és az asszertív, aki mások megsértése nélkül, másokat tiszteletben tartva képes az önérvényesítésre.

Szólj hozzá!

Címkék: pszichoterapia

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr315586976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása