HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) képregény (1) kepregeny (2) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterápia (5) pszichoterapia (22) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Gordon Agáta: Ezüstboxer, Nevelési kisregény

2006.09.23. 13:29 isolde

Hát... jó, de Gordon Agátától láttunk már ennél jobbat. A kötetben két regény szerepel, egy "rendes", meg egy kisregény. Az első, az Ezüstboxer című afféle családregény, alkoholista férfiak és kodependens nők szereplésével, akiknek történetét a leszbikus főszereplő meséli el. Bár teljesen mindegy, hogy leszbikus-e vagy sem, mind a főszereplőnő, mind a többi szereplő valahogy nemtelen a regényben. Egyébként is hiányzik a történetből mindenféle szenvedélyesség vagy érzelem, inkább amolyan intellektualizált írás. Kár, mert Gordon Agátát a Kecskerrúzs miatt szerettem meg, ami lehet, hogy kevésbé érett szépirodalmi alkotás, ehhez nem értek, ellenben izgalmas, lázadó, szenvedélyes és magával sodró. Az Ezüstboxerből is látszik, hogy Gordon Agáta jól ír, sok szót ismer, szépen fűzi őket egymás után, de... csak ez látszik. A hősnők persze, mondnom sem kell, mint görög sorstragédiákban, annak rendje s módja szerint elbuknak*. Nekem túl szépirodalmár, túl nádaspéteres.
A Nevelési kisregény talán egy fokkal jobb, képszerűbb, és Agáta képeit szeretjük **, átélhetőbb, csak éppen végtelenül nyomasztó, személytelen, és már-már paródiának tűnik, ahogy Tíz kicsi néger módjára minden egyes fejezetben változatos módokon megdöglik az erdei tanyán élő pár (?) egy-egy állata. (Persze, ezt csak az én cinizmusom mondatja velem, igazából szomorú.) A párról egyébként nem tudjuk, milyen kapcsolatban vannak, milyen neműek, miért élnek az erdei tanyán, egyáltalán hol és mikor történik mindez, mintha Agáta nem akarta volna holmi emberi sorsok magyarázatával elvonni a figyelmet a természetről és főképpen a halálról. Különös macabre kecskék és kisnyulak főszereplésével.
Részemről, élve a szubjektivitás jogával, sajnálom, hogy Gordon Agáta ilyen mértékben lehiggadt és egyenszépirodalmárrá lett. Azt hittem, a Kecskerúzshoz hasonló egyéni stílusa lesz, ehelyett egy vitán felül szépen, okosan megírt, de kevésbé egyéni könyvet kaptam.

* "És még hány nemzedék görgeti ezt tovább? - kérdezte mélán Adria, hány tökéletes kis lény nő fel az érzelmi táj lövészárkaiban és sebesült, veszélyes felszínén? Hány szerelem változik hadszíntérré, mert csak háborús stratégiákban mozgunk otthonosan."

** "A kutyák a szerszámosba húzódtak, és gödröt ástak maguknak a tízhektós szüretelőkád alá, a nyulak egykedvűen tüsszögtek a bedeszkázott ablakú istállóban, a viselős kecskék ázottan kísértettek a ködben a fák közt, és némaság volt, csak varjúhang vagy messzi ugatás."

Blogteres vélemény
Fülszöveg + részlet a műből
Irodalomkritika

2 komment

Címkék: Gordon

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr775587014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bumbi 2006.09.29. 14:43:59

Isolde, nekem kevés volt ez a cucc, még olvastam volna, és ha arra gondolok, hogy kivel voltam még így, hát talán Ulickajával, aki a Vidám Temetést írta. Vagy Orwelltől az Állatfarmot olvastam így, hátha megtudom a titkot, amiről végig úgy érzem, hogy ő tudja. Érdekesek ezek a folyamatok, amit bejár egy szerző a szövegeiben. Lehet, hogy a következő regényéből fogom megérteni ezeket is.
süti beállítások módosítása