HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) kepregeny (2) képregény (1) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterapia (22) pszichoterápia (5) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Kelly Link: Különb dolgok is

2007.01.07. 12:25 isolde

Hajaj. Kelly Linkhez nagy reményekkel fogtam hozzá, amik aztán szép fokozatosan szertefoszoltak, a vége felé meg már rendesen az idegeimre ment, és tisztán csak kötelességtudatból olvastam a novelláskötetet, hátha pont a következő novella lesz jó.
Kelly hátborzongató, időnként bizarr, horrorszerű, valamint szimbólumokkal spékelt fantasy-novellákat ír sajátos stílusban*. A sajátos stílus a hátborzongatáson kívül nem mást jelent, mint a történetvezetés viszonylagos hiányát. Eleinte azt hittem, ez nem fog zavarni, és az első néhány novellánál úgy éreztem, a sok különös kép és hangulatteremtés és hátborzongatás elviszi a hátán a jóindulattal is csak lazán összefércelt történeteket, de nem. Nem viszi. A felénél már egész jól meg tudtam tippelni a végkifejleteket (kicsit meglepő, inkább semmitmondó, homályba vésző befejezés), a végén meg már teljesen biztos voltam benne, hogy most már én is simán összedobok egy ilyet. Legyenek rövid mondatok, lehetőleg E/3 jelenidőben, legyen benne fura, különös, és oda nem illő dolog, kísértet, kislány, és valamilyen állat is, fentiek tetszés szerint jelenthetik ugyanazt a szereplőt. Amanda félve a leomló abrosz alá tekint. A láb nélküli fekete kutya bámul vissza rá. Egy szó, mint száz, ami az elején különleges stílusnak számított, abból néhány novella elolvasása után valahogy klisé lett.
Kelly egy csomó díjat is bezsebelt a fentiekért, amit igazából nem csodálok, a fantasy-irodalomban, gondolom, egyedi ez a hang. Csak annyira azért nem jó. Amikor kijön egy új ízű fanta, mondjuk bodzás, akkor is mindenki rámozdul, ütős, különleges, újszerű, aztán pár hónap múlva rájönnek, hogy a fantában azért hosszú távon mégiscsak a narancsosat kell venni. Nekem a Kelly Link bodzás fanta. Fura, újszerű, oké, talán elsőre finom, de egy kartonnal nem kéne.
A legjobban egyébként az Utazások Hókirálynővel c. novella tetszett. Ha csak azt az egyet olvastam volna, akkor most nagyban dicsérném az írónőt. A Fekete kutya hátáról a víz pedig kevésbé tetszett, de be kell vallani, hogy remek horrorfilmet lehetne belőle forgatni.

* "Aznap este June álmodott. Mezítláb állt a hideg fűben, egy régi hálóingben, ami még az anyjáé volt egykor. A szél keresztülfújt a gyapjúruha lyukain, a teste köré csavarodott és meglibbentette a hálóing szegélyét. Sót érzett a szájában, és látta maga alatt a hullámok molyrágta, fehér derengését, amik a parthoz fércelték a vizet. A hold hegyes és keskeny volt, mintha valaki kiette volna belőle a szaftos részt és meghagyta volna a héját."

Neki jobban tetszett
Kelly Link oldala

Wiki

 

1 komment

Címkék: fantasy

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr475587025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anais 2007.01.09. 12:27:44

Ezt ismered? www.bookcrossing.com
süti beállítások módosítása