HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) képregény (1) kepregeny (2) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterápia (5) pszichoterapia (22) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Borbély Katalin: Az agyi működészavarok megjelenítése funkcionális képalkotó módszerekkel

2008.02.19. 12:48 isolde

Egyszer régen azért vettem meg ezt a könyvet, mert le volt árazva nagyon. És telistele van szép, színes képekkel a címben szereplő témáról. Aztán nem nagyon lapozgattam soha, most viszont szakvizsga előtt elővettem, mivel tudtam, hogy az egyik vizsgáztató profnak ez a szakterülete.

A könyv pontosan arról szól, ami a címe, azzal a kivétellel, hogy az fMRI-ről egyáltalán nem írnak benne semmit, épp csak féloldalban megemlítik, hogy ja, egyébként van olyan is. Én ezt kicsit hiányoltam, mivel manapság már kb mindent fMRI-znek, de megértem, hogy nem fért bele a könyv terjedelmébe. A könyv tehát "csak" a nukleáris képalkotókról, vagyis a SPECT-ről (single photon emisson tomography) és a PET-ről (positron emission tomography) szól. Megtudjuk, hogyan működnek ezek a cuccok, nagyon pontosan és részletesen, milyen izotópokat használnak, melyiknek mi az előnye, melyikkel mit lehet mérni, valamint a könyv második részében azt, hogy milyen betegségben mit találtak eddig. Az első rész, bár érdekes, de időnként túlságosan részletekbe menő ahhoz, hogy nem radiológus vagy biofizikus is értékelni tudja, a második rész viszont érdekes és jó összefoglaló a neurológiai és pszichiátriai betegségekben eddig leírtakról. Nem minden fejezetet olvastam el, pl. az epilepszia és az agytumorok kimaradtak, de a pszichiátriai betegségekben és a demenciákban talált eltérésekről sokat megtudtam, ez utóbbiről talán többet is, mint szerettem volna. Meg olvastam egy csomó érdekességet, pl. tudtátok, hogy normálisan idős korban az agyféltekék közötti aszimmetria csökken? HAROLD a jelenség neve, azaz Hemispheric Asymmetry Reduction in Old adults. Dementiában pedig ez a csökkenés elmarad. 

Nem igazán jöttem rá különben, hogy kik a könyv célcsoportja, klinikusok számára túl részletes, a fenti módszereket a gyakorlati betegellátásban viszonylag keveset használjuk, mert iszonyú drágák, ha meg kutatóknak szól, azok már nem olvasnak manapság könyveket, hanem szaklapokat az interneten. Ráadásul a sok és nagyon jó minőségű színes kép miatt eredetileg nem is olcsó a könyv. 

És meg kell még említenem, hogy végre egy olyan könyv, amit az elejétől a végéig ugyanaz az egy ember írt, én pedig, a kézikönyvek elkötelezett utálója, nagyon tudom értékelni az ilyesmit.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr615587070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása