HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) képregény (1) kepregeny (2) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterápia (5) pszichoterapia (22) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

Kálnoki Izidor (Vulpes): Újságíró-iskola

2009.06.05. 22:15 isolde

Ezt a könyvet a férjem adta még év elején, amikor filmkritika-írásról akartam olvasni. Kálnoki Izidor a századfordulón (mármint a 19. és 20. századén) dolgozott újságíróként, időnként "Vulpes" álnéven. Ebben a kis könyvben röviden és nagyon viccesen összefoglalja, hogyan kell újságírónak lenni. Az a tipikus békebeli pesti humor, kicsit Karinthy-ra emlékeztet, elég szórakoztató. Külön fejezetet szentel a különféle újságíró-típusoknak, illetve a különféle cikkeknek, például fejezet szól "a színházi kritikáról,mint a műítészet egyik fontos részéről". Ebből idézek most (mert rájöttem, hogy úgyse tudom rendesen leírni, milyen ez a könyv, inkább olvassunk bele.) 

"A színházi kritika, illetőleg műítészet egyik legfontosabb feladata a sajtónak. A színházi kritika nemcsak kivégez írókat és írásműveket, nemcsak az ujjai körül csavargat művészeket és művésznőket, nemcsak vezérli, irányítja és módosítja a közönség ízlését, de teremt is új nagyságokat színpadon és irodalomban és életben. Szóval a színházi kritika a sajtó liftje: vagy felvisz a negyedik emeletre, vagy leszállít a pincébe a limlomraktárba.
(...)
Elmondom, hogy lehet a színházi kritika terén elismerést, tekintélyt és hírnevet szerezni.
Az ember elmegy a bemutató előadásra, vagy esetleg a főpróbára is Ajánlatos kissé álmos, spleenes arcot ölteni, s olyan kétségbeesett mozdulattal beülni a karosszékbe, mintha robotmunkát kellene kezdeni. Bágyadt mosollyal fordul aztán hátra a kritikus valamelyik kollégájához:
- Már kezdhetnék ezt a hülyeséget.
Szóval ki kell mondani a darabról, még mielőtt egy szót is hallottunk belőle, hogy bizonyosan hülyeség. Mert ki tud nálunk írni? Senki. Az öregek kiírták magukat, a fiatalok még nem tanultak bele. Talán csak az egyetlen Feld Matyi a kivétel. Őt kímélni kell, mert már vagy hatvan éve tüdővészben haldoklik és minden premier előtt vödörszámra köpi a vért. Ő tehát jó író, de a többi, aki nem haldoklik tüdővészben! Azokat agyon kell ütni, mert nagyon egészségesek.
A színészeket, színésznőket a legnagyobb bűn lenne kímélni és megdicsérni. Úgyis elbizakodott, gőgös népség és mindig jókedvük van és mindig mulatnak. Jó lesz egy kicsit a körmükre koppintani, hogy megérezzék. Aminek a kritikus ilyenformán ad kifejezést a nézőtéren:
- Ennek a vén komédiásnak holnap egy kicsikét kitaposom a beleit."

Hát szóval ilyesmi. Nem tanulunk meg semmit sem az újságírásról, ellenben egy csomót megtudunk a századelő sajtóéletéről. Báli tudósító meg ilyenek. Aranyosan korhű és humoros. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr815587104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása