HTML

isoldeolvas

Friss topikok

Címkék

analízis (10) antipszichiátria (1) Arsan (1) Austen (1) Auster (9) Baddeley (1) banks (2) Barabási (1) Baricco (2) Bauer (1) Baxter (1) Bentall (2) Bester (1) Bloom (1) Bradbury (1) Brautigan (1) Brown (1) Chandler (1) Changeux (1) chicklit (2) Csepe (1) csermely (2) Csermely Gyula (1) Csíkszentmihályi (1) Cunningham (1) Dahl (4) Dick (1) Dylan (1) Edwards Jones (1) életrajz (3) Ellis (1) eroszak (2) Evans (1) Fable (3) fantasy (10) Fejős (1) film (1) Firefly (2) flow (1) Füredi (1) Gaiman (9) Gordon (1) Grahame Smith (1) Grimwood (1) Gyacsenko (1) Haddon (2) halozat (2) Hamilton (1) Herczog (1) Herman (1) Hobb (1) Hoffmann (1) Hornby (1) Huszár (1) Huxley (1) Hyperion (2) interperszonális (1) jóga (1) Karterud (1) Kehlmann (1) kepregeny (2) képregény (1) Kesey (1) Kinsella (8) kognitiv (7) Kosza (1) krimi (4) Kullmann (1) Laurie (1) Lázár Ervin (1) Lehane (2) Lelord (3) Lénárd (2) Lurija (1) Malan (1) Marquez (1) Maynard (1) McAffrey (1) McCullough (1) Mero (1) Miller (1) Mitchell (1) Moore (7) Morgan (3) Mórotz (1) mozgásterápia (2) Murakami (1) Nemeth (2) Niffenegger (3) onsegito (1) Orlean (3) Pelevin (1) Perczel (1) Perez Reverte (1) pratchett (4) pszichiátria (1) pszichoterapia (22) pszichoterápia (5) Racsmany (3) Rados (1) Raffai (1) rehab (2) Ross (1) Salinger (3) Schatzing (1) sci fi (28) séma (1) shopaholic (5) Simmons (2) Smiles (1) Steinhauer (3) Stern (2) Sullivan (1) szelfpszichológia (1) Szendi (2) Szerb Antal (1) Szőnyi (1) sztrugackij (7) tankönyv (5) Tényi (1) terhesség (2) Tokaji Zsolt (2) TothKrisztina (1) Townsend (1) trauma (2) Tringer (2) utikonyv (1) vancsa (1) Vian (1) Vígh (1) Waltari (1) Yalom (3) Young (1) Zafon (2) Zelazny (1) zene (1) Zsoldos (1) Címkefelhő

J. E. Young, J. S. Klosko, M. E. Weishaar: Schema therapy - A practitioner's guide

2010.08.06. 15:59 isolde

Az elmúlt években már többször is elolvastam ezt a remek könyvet mindenféle részletekben, azaz egyes fejezeteit nagyon sokszor magyarul, más fejezeteit csak nemrég egyszer, angolul. Legutóbb az angol nyelvűt olvastam, és ez van most a kezemben, úgyhogy erről fogok írni, de ne feledjük, hogy idén magyarul is megjelent, Sématerápia címmel. A magyar borító ugyan nem a legszebb lesz a polcunkon, de legalább egész jó a fordítás.

A sématerápia egyike azon terápiás módszereknek, amelyek a kognitív viselkedésterápia könnyed, józan, operacionalizálható felszínességét, és a mélylélektan érzelmekben és múltban való lelkes vájkálódását kísérlik meg integrálni. A sématerápiát a könyv szerzője, Jeffrey Young fejlesztette ki a kilencvenes években, elsősorban a más terápiás módszerekkel nehezen megközelíthető személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus) kezelésére. Az eredmény egy olyan, integratív terápiás módszer lett, amely a kognitív viselkedésterápiából, a kötődéselméletből, a tárgykapcsolatelméletből, a konstruktivizmusból, a Gestaltból és nem utolsósorban az analitikus elméletből is vesz át elemeket. A korai maladaptív sémák létezését azóta empirikus vizsgálatok is alátámasztották (már amennyire az ilyesmi egyáltalán lehetséges), valamint a korai traumatikus élmények neurobiológiájával (amygdala, emocionális emlékezet stb.) is párhuzamba lehet hozni, ha akarjuk.

A lényeg a következő. Gyermekkorunkban bántanak vagy elhagynak minket vagy bizonyos alapvető igényeink (az autonómiára, ésszerű határokra, spontaenitásra, biztonságra stb. vonatkozóak) nem teljesülnek. Emiatt olyan, megingathatatlan hiedelmeink alakulnak ki, amelyek felnőtt korunkban is befolyásolják viselkedésünket, főként a kapcsolatainkban, főként szenvedést okozva. Ezeket a megingathatatlan hiedelmeket nevezzük maladaptív sémáknak, van egy csomóféle. A sémák a saját fennmaradásukért küzdenek, a tényeknek ügyesen ellenállnak. Mondok egy példát, gyerekkorban sokat megvertek, Bizalmatlanság-abúzus sémám alakul ki, akkor felnőttkoromban azt fogom hinni, hogy a kapcsolatokban a Fontos Másik úgyis veszélyes és bántani fog. Ez a séma úgy maradhat fenn, ha sose kötök hosszabb kapcsolatot, lelépek, mielőtt még bántana (és egyedül öregszem meg két macskával, akiket gyűlölök), vagy agresszív, alkoholista férjet és szeretőt választok, akik majd felváltva jól megruháznak, elősegítve sémám fennmaradását. Kicsit sematikus példa (sematikus, éérted :)), de alapvetően valami ilyesmire kell gondolni.

A sématerápia célja a sémák azonosítása, majd pedig a velük való munka. Míg a téves hiedelmeket a kognitív viselkedésterápiában "csak" józan logikával próbáljuk korrigálni, a sématerápia ennél tovább megy: élményalapú technikákkal és viselkedésalapú változtatással is foglalkozik. Az élményalapú technikák például gyermekkori helyzetek imaginációját jelentik, ezáltal az élmény érzelmi töltetével is lehet dolgozni, Young szerint ez elengedhetetlen a változáshoz, és valóban egy jelentős pluszt ad a terápiához. A sématerápia kifejezetten borderline betegekre kidolgozott része a sémamódokkal való munka, ahol az ember (esetünkben a páciens) különféle énállapotainak felismerését, ezek integrációját segítik elő, ez is klassz.

A könyv tudja mindazt, amit egy pszichoterápiás könyvtől várok: érthető, amennyire lehetséges, tudományosan megalapozott, a saját módszerével kapcsolatos kutatásokat idézi. A terápia során alkalmazandó technikák leírása gyakorlatias, életközeli, esetismertetésekkel és magyarázatokkal. Külön fejezetet szentel a terápiás kapcsolatnak, a sématerápia során ugyanis a páciens sémái különféle konstellációkban aktiválhatják a terapeuta sémáit (mert itt a terapeuta is esendő ember, akinek még sémái is lehetnek, ezért külön plusz pont), ami mindenfajta buktatókhoz vezethet. Esetismertetésekkel. A borderline és a nárcisztikus szeméyiségzavar 1-1 külön fejezetet kap, végtére is ők voltak az eredeti célpontok. A saját tapasztalatom az, hogy még ha az ember nem is akar soha az életében sématerapeuta lenni, a sémamódokról és a borderline-ról szóló fejezet rengeteget segít a borderline megértésében, minden pszichiáter rezidensnek el kellene olvasni, sokkal könnyebb utána viszonyulni az ilyen páciensekhez.

Összességében egy korrekt terápiás módszerről szóló, korrekt kis könyv. Elmélet, gyakorlat, szilárd tudományos alapok, életszerű klinikai példák. Mi kell még. Én azt mondanám, van ugyan benne pár idegen szó, különösen az első két fejezetben, de talán belefér az, hogy érdeklődő laikusok is haszonnal forgathatják.

5 komment

Címkék: séma pszichoterapia Young

A bejegyzés trackback címe:

https://isoldeolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr965587156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

156517 2010.08.06. 22:33:50

Remek és kedvcsináló összefoglaló. Üdv: SambalOelek,az érdeklődő laikus. (Aki miatt biztos, hogy nem kell parázni, mert nem kollégád, nem páciensed,még csak nem is a szomszéd a liftből. Nem ismer személyesen, és tényleg egyszerűen csak éppen azok a témák érdeklik, amelyekről itten - és részben az átmenetileg befagyasztott személyes blogodon - szó van.( volt?))

156517 2010.08.28. 14:59:37

Szia Isolde, http://www.litera.hu/irodalom/irvin-d-yalom-schopenhauer-terapia nincs kedved róla írni?:))Csak mert engem érdekel,szívesen olvasnék róla, de nincs pénzem, és ha meg is szerezném valahogy, nem lesz időm úgyse...És úgy emlékszem, hogy te őt nagyon szereted. De hát tudom, hogy jövök én hozzá, hogy itten rendeljek?:-)) Kifejezetten tetszett a két legutolsó bejegyzésed, de csak itt tudom , ugye, jelezni.De most abszolút megértem a befagyasztás szempontjait. Akartam neked a Paleolit táplálkozáshoz írni egy hosszú kommentet, de nem volt időm,( nekem van gyerekem is, ami csodás dolog, de szintén nagyon időigényes). Aztán meg elolvastam a Boldogtalanság és evolúciót is,( szerintem tetszene neked) és akkor abból is hozzá akartam venni kutatásokat, de persze nem volt időm írni...Idén még az úgynevezett nyaralásinkra is vittem a munkát, szörnyű. Hozzászóltam viszont a Critical biomassra. Ha végre egyszer majd hozzáférek, és megírom dolfinnak, amik kéne,,az annyiban neked is szólna, hogy az összeesküvés elméletet sajnos te is felételezed Szendiről, és én ezt szeretnám oszlatni. csak nem férek hozzá az íráshoz, mert a kommnetek lekötnek. Én most pont úgy érzem magamat,mint te: hogy egy csomóan hol Szendit értik félre, hol engem. Vagy mert teljesen tapasztalatlanok ,és nem tudják elhinni, hogy vannak hamisítások, vagy nem tudják felfogni, hogy vannak hibás metodikájú kutatások, vagy rossz idézéssel( másik cikket idézve) effektíve kabátlopás gyanúba keverik Szendit,vagy úgy szólnak hozzá, hogy nem olvasták a könyvet... Szóval csak azt akartam kérni tőled, hogy még ha nem is akarsz, vagy nincs is időd hozzászólni, kérlek, legalább jelezd itt, hogy legalább te elolvasod..És így nagyon sziszifuszi. Folyton be kell másolgatni, hogy Szendi vagy XY mit írt pontosan stb. Amúgy én most olvasom( de nehezen férek hozzá) a Tudomány határait is,( Láng-Kutrovátz-Zemplén), hihetetlenül érdekes az is.( Typotex, 2009)Szerintem az is tetszene neked. Köszi, ha válaszolsz: SambalOelek

17686 2010.08.28. 15:36:54

SambalOelek: jé, ez megjelenik magyarul, köszi, fogom olvasni, fogok írni. Én egyáltalán nem feltételezek összeesküvéselméletet Szendiről, csupán a tudományosságot némiképpen romboló részrehajlást, és ezt is kifejezetten konkrétan a paleolit diétás cuccal kapcsolatban. Kérlek, fogadd el a véleményemet és ne akard ennyire nagyon megváltoztatni azt. Engem a paleolit diéta nem győzött meg, nem értem, miért lenne feltétlenül muszáj tovább győzködni. Vannak emberek, akiket nem győzött meg, ennyi. Természetesen ha kommentelsz, azt elolvasom mindig :) viszont az a kérésem, hogy légyszi ne legyél ennyire OFF, az nagyon zavaró azok számára, akik esetleg itt a Young séma könyvhöz szóló hozzászólásokra számítanak, hanem Szendis cuccot a Szendi-könyvhöz írj inkább.

156517 2010.08.28. 19:03:13

Tényleg örülök. A legeslegújabb posztod( a lövöldözős)még "társadalmilag" is roppant hasznos. Az ilyen posztok megírásába fektetett idő miatt nagyon becsüllek. Valószínűleg ezért is fontos nekem a véleményed. De én azt nem is akarhatom megváltoztatni, azt úgyis csak te tudod. OK. Haboztam is, hogy oda írjam-e, csak ebben a blogodban nincsen olyan, hogy "utolsó kommentek" box, és féltem, hogy nem veszed észre. De most rájöttem, hogy ez hülyeség, hiszen ez olyan típusú blog, hogy te ezt előbb látod, és utána teszed fel... Mindentől függetlenül, esetleg érdemes lenne ide is tenni az olvasók kedvéért egyet( bár én ehhez technikailag, sőt, egyáltalán nem értek, lehet, hogy sok pénz). Csak praktikus lenne.

17686 2010.08.28. 20:51:30

SambalOelek: azért nem teszek ki olyat, mert az elcsúfítaná az esztétikai összképet, nem lenne ilyen szép minimál az oldal :)
süti beállítások módosítása